Med bla. helt til høyre, Kristine Solberg på besøk til sin storesøster Ingeborg Rebekka Wibe, matriarken, i midten. På bildet kan man også se Julie (gift med John Kr), tre av hennes barn ,Hanna, Jacob, Birger og svigerinnen Petra Wibe. Tro om det var noen av disse som «lagret» alle plaggene på kvisten i Ner-Stu’?
Regionen Innherred, innerst i Trondheimsfjorden, hadde en voldsom samfunnsutvikling i perioden 1850-1900. Gårdene som hadde noe eiendom ble betraktet som et nav i sin bygd som produsent av mat og varer, og som arbeidsgiver. På Roel Øvre var det flere husmannsplasser, både nede ved fjorden Børgin og oppe ved gården i Haugskeia og Mikkelborg. Haugskeia var nok en ganske stor plass siden den nevnes i div. register allerede tidlig på 1600-tallet. I Roelsboka, ei gårdsdagbok som ble skrevet av gårdens eiere i perioden 1784–1905, skriver Arnt Torfindsen (1748-1824) i 1789 at folket på Roel Øvre var i «Hauschen» og drakk bryllup. I tillegg til som naboer og plassfolk, var det også nær slekt siden slekta på Roel Øvre har sine aner også derfra.
Arnts farmor, Maria Torfindsdtr (1689-1718) var født på Roel Øvre, og giftet seg med Iver Jamt i Haugskeia. Deres sønn Torfind Iversen, tok over Roel Øvre på odel etter sin mormor, Malene Danielsdtr. (1657-1737). Haugskeia var nok en stor husmannsplass, siden de hadde mulighet for å holde bryllup, med tanke på å ha nok ressurser til å lage/anskaffe nok bryllupsdrikke. Man vil kunne anta at husmannsplassen var stor nok til å bli kalt for et «småbruk» i dag. Det er også registrert at husmenn i Haugskeia i forskjellige tider bygslet jord både på Roel Øvre og nabogården Haugum. Når husmannsplassene til slutt ble fraflyttet og revet vites ikke med sikkerhet. Petra Rebekka Wibe (1874-1956), har fortalt at det stod et uthus i Haugskeia da hun var ung, hvor buskapen holdt hus om natta sommerstid.
Petra står til venstre, odelsønnen John Kr står bak henne. Det er nok i matriarken Ingeborg Rebekkas levetid (1837-1924) plaggfunnet stammer fra.
En husmannskontrakt kunne være utformet slik at huset som var på plassen stod på bygslet tomt og kunne dermed vært bygd og eiet av husmannen. Det fortelles at da en av husmannskontraktene på Dalatrøa ved Børgin gikk ut, rev husmannen huset og fløtet tømret inn til tettstedet Straumen og satte det opp der. Huset står der den dag i dag på høyre side av Straumbrua, når man kommer inn mot Straumen.
Det var forskjell på om det var dyrkingsjord tilknyttet husmannsplassen eller ikke. Arbeidsplikten til hovedgården kan da ha vært forskjellig, og om hvordan man betalte leie av plassen. Det kunne være ren arbeidsplikt i onnene eller annet arbeid for å betale plassleie. Noen gårder kunne være eiere av Jekter og andre større båter som de drev handel og fiske med utenfor Innherred. Da kunne husmenn være med som mannskap eller ha ansvar for båten. Noen husmenn drev også med fjordfiske, som en del av arbeidsplikten i tillegg til egen matauke. Etter hvert ble det nok lite om arbeid og mat for hele familier og mange søkte over Atlanteren etter en ny framtid. Den store utvandringen til USA førte til varige endringer i samfunnsstrukturen og bevisstheten om rettigheter som menneske gjorde sine krav. Systemet med husmannskontrakter ble etter hvert avskaffet. Fra å betale husleie med pliktarbeid, til å eie egen bolig og ha betalt arbeid må ha vært en omvelting for mange. Endringen av økonomisystemet på en gård, gjorde at man måtte finne nye arbeidsmetoder, både driftsmåte og betjening.
Christian Wang skriver i Roelsboka for 1873 at han startet å skjære korn i slutten av August, men; «Mangel paa Arbeidskraft bevirkede at en deel af min Haver blev uskaaret lenge efterat den var moden og fik vi derfor først kjøre ind siste Kornstør den 6te/ Oktober».
I 1879 skriver han: «Den 19 August fik jeg Ole Stør hertil med Meiemaskinen, han meiede ned min hele Kornavling på to Dage».
Christian Wang skal ha vært en framtidsrettet mann på mange måter, men kan denne endringen i driftsmåten ha vært en direkte konsekvens av den store utvandringen fra Norge til USA?
Kunnskapen om et mer framtidsrettet og moderne landbruk og samfunn økte i løpet av 1800-tallet, og nye treslag, bærbusker og andre nytte- og prydplanter ble introdusert. Dette ga også ny utvikling på mattradisjoner. Poteten, som kom allerede på 1700-tallet, er en nytteplante som i særdeleshet er et bevis på dette. Potetdyrking er nevnt i Roelsboka allerede i 1789. Som en kuriositet i dag, kan man nevne at dyrking av erter var en vanlig plante som ble dyrket og brukt bla som mel. Endringen fra Storgården som et nav i bygda som livberget mange tilknyttet gården, til en produksjonsenhet som produserte mat og varer til nærfamilien og inntekt fra salg av landbruksprodukter, må ha kjentes stor og på mange måter uvirkelig for de som levde i denne endringstiden. I perioden 1850 – 1900 var man på mange måter selvforsynte, om man ikke i tillegg var formuende nok til å kunne kjøpe varer som man ikke produserte selv. I tidligere tider ble det også solgt varer som ble produsert på gården. I Roelsboka skriver Arnt Torfindsen (1748-1824) i 1788; «… war jeg paa Werdalsören og indløste mine Huder og Skind, for en Raae Hud at barke gaw jeg 1 rd/ler- 16.»
Man kan også lese i Roelsboka for andre år at det ble bla. kjøpt såkorn. I 1856 ble det dyrket både havre, rug, hvete og bygg. Man dro til Ulvilla i Verdal og By i Steinkjer for å male korn til mel. Det skal også ha vært en kvern i Salbergsdalen på Røra. Det var en periode en mølle i Straumen som kunne nyttegjøre seg av tidevannsstrømmen både på «fløan og fellan sjø». Man kan fortsatt se grunnmuren etter mølla i dag. Det var altså vanlig å dyrke erter og potet. Potet var en viktig matvare, men var nok en lunefull matvare å dyrke. Man kan lese at råte var ofte et problem, samt utfordringer med lagring om vinteren. «Potetesen raadnede i Kilderen saa Sættepotetes maate kjøbes». Det var kyr, geiter og sauer på gården som ble sendt til seteren i Nordfjellet i Verran for sommerbeite. Det ble fisket i alle fjordene på Innherred, samt at man dro til kysten for å fiske. Mat og andre produkter ble produsert på gården. Det er en mas-stue i underetasjen til Ner-Stu’, som ble brukt som grovkjøkken. Uthuset kalt “Ner-Lavin” fungerte som treske og kornlager. Stabburet var lager for korn og forskjellig matvarer.
Men bare velstand var det ikke. På vårparten 1813 var det mangel på både mat- og såkorn. Kornet som var til salg, både norsk og importert korn fra Sverige, var «owerdrewen dyr», og det er beskrevet at de lagde brød av bare furubark og at det var en hoveddel av føden. For andre år er det beskrevet at det var så lite penger i omløp at det lille som var av handel foregikk for det meste som «bytte hware mot hware». I 1866 er det notert: «Nu begynder det Slemmeste Hunger, daglig gaar og betler. Pengemangelen er saa almindelig, at Auctioner, Falitter og Konkurs hører til dagens orden.»
Selv om det til tider kunne være dårlig med inntekt og avlinger pga uår, var det også gode år, med jordbruksavlinger av ulike slag; forskjellig slag av korn, erter, potet osv. og fiske i fjordene på Innherred og ute ved kysten. Det er fortalt det har skjedd at gudstjenesten i Salberg kirke på Røra ble avbrutt, og fiskerne i bygdene rundt gikk mann av huse, fordi noen kom til kirken og gjorde anskrik; «Silda hi kommi, det koke tå sild i Hyllbukta».
Fun fact: bildet ble tatt fordi alle guttene hadde fått ny lue.