Lorns Fossum
Kraftige arbeidshender som også behersket varsom penneføring
Bakgrunnen og mye av æren for at dette prosjektet kom i gang og at «Helgeklær fra Innherred» blir realisert, kan på mange måter tilskrives Lorns Ingemar Fossum (1904-1999). Han var en lokaldikter som skrev vers, dikt, stubber, prologer på Inderøymål og noen ganger på nynorsk.
Lorns kalte seg gjerne den siste husmannen under gården Fossem på Kjernesvågen i Inderøy, Han vokste opp som yngst av 7 søsken, mistet faren sin i realtivt ung alder og bodde sammen med sin mor, som ble blind på sine gamle dager, og til slutt alene på husmannsplassen Fossemsveet hele livet. Han var en kjær mann i grenda som skrev både humoristiske, høgstidstemte, og underfundige tekster. At han var en religiøs mann er ingen tvil om, i og med at han konverterte til katolikk og sent i livet foretok sin Vatikanereise. Man kan si at han var en religiøs mann når det også gjaldt naturen. Mange er de vers hvor han beskriver naturens gang, og Lorns så det store i det små, i diktet «Små teng» lyder et av versene;
Æ ynskje itj kostbar blomster,
nei, få ein solmætt goillbost*
dein varme så lunt i mett innre
og smeilte islag å frost. *Løvetann
Men han kunne også på sitt underfundige vis rette skarp kritikk til makthavende hender, hvor han for eksempel i diktet «Julenatt» skriver:
Mått deinn ti’a snart kåmmå,
at de vill rinn’n dag:
Da våpna bli omsmidd te plogjarn,
å ulv å lam legg i lag.
Hans måte å skrive på kan i første omgang virke litt utilgjengelig med sine krumspring i dialektbruken, men når man kommer innunder huden på diktene, finner man «mang i’ strim tå sol».
I boka «Vers på Inderøymål», hvor flere av diktene han er samlet, forklarer han diktergjerningen sin slik:
«Æ hi no itj haft nå fotografiapparat, så dæffer hi æ no brukt blyanten, da …»
Legg merke til både skjorta og vesten han er iført, som helt tilfeldig er i samme snitt som i Helgeklær fra Innherred, som er et snitt datert til ca 1850
Med et ønske om å løfte hans diktning, tenkte jeg våren 2019 å lage et diktprogram hvor jeg presenterte hans diktning i ord og toner. I den anledning ville jeg være kledd i hans ånd, og jeg kom på at jeg ved en tidligere anledning hadde funnet et slags plagg da jeg strakk hånden over kanten i åpningen til mørkeloftet i Ner-Stu’ på Roel Øvre. Kanskje det kunne være en jakke eller noe slikt der jeg kunne bruke, men sjansen for det var liten.
Jommen sa jeg smør! Det var som det flommet over av plagg, og resultatet ble Helgeklær fra Innherred.
Tråden om et diktprogram er tatt opp igjen, og sammen med komponist og musiker Toralf Lund, er det jobbet fram et program bygd på Lorns’ dikt, klart for bestillingsoppdrag.
Med diktet «Fyillepænna», vil jeg før historien fortsetter, hedre Lorns Fossum, de som var og det jeg fant, og forhåpentlig bygge noe nytt som vil være til nytte og glede til mange.
Fyillepænna
Mi føste skrevt me fyillepænn
hu seinne æ åt dæ min vænn
som doppa pænna ne’ i blækk
å skreiv me heinn di føste strækk.
De gle mæ stort, de kainn du tru,
at deinn som prøvd a føst va du,
da spiss’n slæpt de føste blækk
da tægna du dett namnetrækk
Ja, pænna hu e super go’
no sett æ hen i fre å ro
me ola kjæm å pænna skriv,
de e i fæstle ti’ssferdriv
Æ skriv itj bræv, æ skriv itj dekt,
no bry æ mæ itj om nå slekt,
æ bærre skriv når æ hi ti’
å prøve opp nypænna mi.
No skriv æ så at du kainn sjå
at pænna sætt æ stor pris på.
Du skreiv me pænn di føste strækk
å æ ska skriv me’n velli vækk.
3/2-1957
Lorns Fossum