Det ble funnet to enkelt sko blant plaggene. Den ene skoen er laget i vadmel, type labb, som i størrelse ser ut til å være en damesko. Den andre er en barnesko, selve skoen er laget i skinn og skaftet laget i vadmel. Det er ikke ved nettsøk og andre henvendelser klart å finne maken sko andre steder. Skoen har en inspirasjon av den samiske skoen – Gaamege, og ble spontant hver seg, kalt «Finnsko» av mine foreldre.
Saemien Sijte på Snåsa kunne ikke finne lignende sko i sine samlinger. Siden dameskoen er i helhet laget i vadmel, er den nok ikke så anvendelig som helårs sko. «Finnskoen» kan derimot være interessant som sko for «Helgeklær fra Innherred», siden det ikke er en kjønnstypisk sko, og kan brukes hele året.
Petra R. Wibe (1874-1956) skal ha fortalt at hennes foreldre et år sendte ungfe til sommerbeite på Støbbsetervollen i Volhaugen, et utmarksområde mellom Verdal og Inderøy. Da skal 4-5 kviger ha kommet bort og de fant dem ikke ved innsamlingen om høsten. Man kan se for seg at Roelsfolkene hadde nevnt tapet for samene som bodde i Volhaugen da de lette etter ungdyrene, og gleden var nok stor da samene utpå førjulsvinteren kom med ungdyrene til Roel. De hadde funnet dem. Noen betaling i penger ville de ikke ha for umaken med å drive dyrene fra Volhaugen til Roel Øvre. Historien sier at de heller ville ha spekeflesk som en påskjønnelse for driften, og det fikk de. Samene i Volhaugen var betraktet som et fattig folk, men likevel ville de heller ha mat enn penger. Man skal ikke forskjønne fattigdom, men noen ganger var vel mat mer verdifullt enn kroner og ører; og hva rikdom er, kan regnes ulikt.
Volhaug-samene var på en måte litt utenfor flere kulturer. De var kulturelt i utkanten av både bygdesamene og reindriftskulturen med sin økonomi, og heller ikke en integrert del av bondekulturen med sin økonomi. Likevel ser man et samvære mellom de samiske grupperingene på Innherred. Man kan lese i kirkebøkene at folk bl.a. var faddere til hverandres barn på tvers av økonomikulturene, og man har beretninger om handel med samiske produkter, også til bondekulturen, med for eksempel sko …
FOTO: Leif Pareli/Norsk Folkemuseum
I folketellinger helt tilbake til 1865 finner man samisk bosetting i Volhaugen. Det kan se ut som en og samme familie/slekt, som etter hvert tok familienavnet Liljestrand, har bodd der hele tiden. Intet tilsier at det ikke var sørsamisk bosetting der tidligere. Selv om historiske samiske spor kan være vanskelig å finne pga. det samiske verdensbildet om at alt tilhører naturen, finnes stadig arkeologiske funn som beviser sørsamisk bosetting på Innherred.
FOTO: Lars Ingulfsvand/Levanger Fotomuseum
Å bruke «Finnskoen» vil kunne være en hommage til den sørsamiske befolkningen i Innherredsregionen. Dette krever imidlertid å finne en skomaker som kan lage slike sko, siden det etter flere nettsøk ikke er funnet slike sko i konfeksjon. Skomakere er det heller ikke lett å finne …Bernt Andreas Monsen Aarfald er som nevnt tidligere oppført som skomaker i folketellinger, og han var svigerfar til Roel Øvre. Det skal fortsatt finnes skomakerverktøy etter ham på gården, om det er en sammenheng mellom ham og skoene i funnet vites ikke.
Det ble også funnet deler av både strømper og sokker. Noen bedre bevart enn andre, alt fra rester etter vrangbord til (nesten) hele strømper, bla. ei blå/hvit lang strømpe med initialene I V, som kan indikere at enten Ingeborg Wibe eller Ivar Wibe har vært eier og bruker.
I kombinasjon langbukse og høy ankel i skoen, hvor strømper ikke vil synes kan man bruke valgfrie sokker i skoen. Ved bruk av lave sko, hvor sokkene kan synes, kan man gjerne bruke gråe strømper eller sokker inspirert av de fra funnet. Det er ingen hele strømper i Funnet som var farget svart. Noen vrangborder i Funnet er svarte, men om det er rester etter sokker eller votter vites ikke, NBF mener også det kan være vrangborder til både sokk eller erme.
Man kan også kunne bruke, som man kan se av foto fra denne perioden,
helt vanlige svarte sko med snøring. På Digitaltmuseum.no kan man se i forskjellige foto at menn i andre halvdel av 1800-tallet bruker snøresko som går oppover ankelen, og vanlige lave sko. Etter en gjennomgang av bilder før og etter 1900, i Levanger Fotomuseums samlinger, synes det at ankelhøye sko gikk igjen i alle samfunnsklasser og det er derfor valgt å finne lignende ankelhøye sko med snøring i konfeksjonshandelen. Man kan også kunne bruke, som man kan se av foto fra denne perioden, helt vanlige svarte sko med snøring.
Siden det ikke finnes spesiallagete bunadsko for menn med snøring, ble valget av skotype en ankelhøy sko fra en nettbasert skobutikk som var det nærmeste å finne lik ankelhøge sko fra tiden før og etter hundreårsskiftet 1900. Hvor den er kjøpt kan opplyses ved nærmere kontakt.