I funnet blant de gamle plaggene på Roel Øvre, Inderøy er det forskjellige hodeplagg, særlig for barn/gutter. Det finnes også en flosshatt på Roel Øvre, som skal ha tilhørt Christian Wang (1811-1902). Det kjennes at en flosshatt ikke helt passer inn i konseptet «Helgeklær» i denne omgang. Det som derimot er av mer interesse, er et foto tatt på Roel Øvre i 1904. Blant menn med mange forskjellig typer hatter, sitter Julie Maries far, Bernt Andreas Monsen Aarfald (1825-1909) iført en kasjettlue. Ei lue som man gjerne forbinder med kyst, fiske og sjøfart. Bernt Aarfald er riktignok oppført som skomaker i folketellingene.
som konfirmant i 1910
Hans barnebarn, Jacob Kr., Ivar og Birger Wibe har på seg slike luer i sine konfirmasjonsbilder. Det er beskrevet i beretninger fra trøndelagskysten at i mellomkrigstiden fikk gutter slike luer til konfirmasjon.
I Digitaltmuseum.no finner man flere bilder av menn i både hverdags- og helgesituasjoner med kasjettluer.
Innherred en region som strekker seg fra fjord til fjell. Om det er et poeng å kunne vise en slik differensiert tilhørighet i drakten, kan man vise det evt. ved valg av hodeplagg. Det ble funnet flere hodeplagg til barn, bl.a. ei rød lue, to pullertluer, og andre typer skyggeluer for gutter.
En artig herrelue man kunne ta med i beretningen er en liten rundlue/hatt som er strikket med imitert pelsverk. NBF beskriver den slik i Digitaltmuseum.no: «Lue med rund pull i to stykker, med påsydd rett, bred kant rundt hele. Lua er laget for å imitere pelsverk. Lua er strikket i hamp eller bomull, med remser av ull nedsydd på rillestrikken. Foret med tynt bomullskypert.»
Dette ville ha vært en herrelue svært forskjellig fra andre typer folkedraktsluer.
En annen lue som kan være til inspirasjon, er en poståpnerlue funnet på Digitaltmuseum.no. Den er kanskje ikke aktuelt som en «helgedraktslue», siden det er en typisk uniformslue. Det er en kasjettlue, men pyntet med symboler for poståpneri. På Roel Øvre var det Poståpneri i en periode fra 1829 og utover 1800-tallet, hvor de hadde ansvaret for å frakte post mellom Inderøy og Verdal. Christian Wang skriver i 1856 at all snø var borte den 2. mars, så han;
«… maatte bruge Wogn til Postbefordringen til Wærdalen.»
I 1871 skriver han at snøstorm hadde gjort vegen så uframkommelig for hester at posten måtte bringes pr ski:
“C. Wang hentet Posten paa Skie fra Strømmen og John Dreng fra Roel til Salberg hvor han overnattede og kom først Hjem til Roel Kl. 11 med fastende Mave.”
Med unntak av Snåsa – hvor de helt sikkert har drevet fiske i uminnelige tider på Snåsavatnet – er alle kommuner på Innherred, kommuner med kystlinje. Namdalseid vender mot sjøen til Namsenfjorden i Sjøåsen. Det er berettet at i tidligere gikk det rutebåt fra Namsos til Sjøåsen med videre kommunikasjon over Namdalseidet til Steinkjer, og i enda tidligere tider ble det dratt båter mellom Beitstadfjorden og Namsenfjorden over Namdalseidet. Slik har det vært kommunikasjon mellom Trondheimsfjorden og Namsenfjorden i lang, lang tid.
Det er på det rene at folk i alle Innherredskommunene drev med fiske i en eller annen størrelse. Det er beskrevet i Roelsboka om fiske både i Trondheimsfjorden, Beitstadfjorden, Børgin og ute ved trøndelagskysten, man kan lese så tidlig som for 16. juli 1787, men også utover 1800-tallet; «… kom wores fiskere hiem fra Hitteren». Blant plaggene i funnet er det også en type bukse som i første omgang er beskrevet som ei fiskerbukse – brukt som underbukse/stillongs til fiskehyre. I funnet er det også et fiskegarn! Det er en kjensgjerning at silda livberget mange på 1800-tallet. Selv om Innherred er noe av det mest typiske landbruksområdet vi har i Norge, er sjøbruket en like stor del av historien. Det er også den dag i dag yrkesfiskere som bruker Trondheimsfjorden som lokasjon for sjøbruket.
Som en kuriositet, ble det funnet en salgsannonse i Nordlands Amtstidende fra 1870, hvor min tipp-tippoldefar, Chr. Wang, selger ei jekt, som sannsynligvis bare var en tre-fire år gammel.
Med historikken om poståpneri, nærheten til sjøen og kysten som leve- og handelsveg som bakgrunn, og at en skomaker født i 1825 lar seg avfotografere i ei slik lue – kjennes det riktig å bruke en kasjettlue som hodeplagg i «Helgeklær fra Innherred».